petek, 24. junij 2011

Zaključek leta

...pa smo ga dočakali tudi letos. Že kakšen teden je bilo bolj ohlapno vse skupaj, ampak danes je čisto zares konec šolskega leta. Najstarejši je "mali maturant" in je tako ali tako doma že en čas. Valeta je mimo, zaključki tudi, odplesala sva ples, odplesali so tudi devetošolci svoje. Sem ga vprašala, če mu je kaj žal, pa pravi da ja, bi še eno leto hodil v osnovno šolo :-), da so se zdaj začeli imeti fajn...jao mulci. Ampak pravi, da se veseli srednje šole, novih sošolcev, prijateljstev.
Takšno čestitko je dobil ob zelo uspešnem koncu...

In ob pospravljanju pohval, diplom, sem naletela na mapo, kjer so zbrana moja spričevala/izkazi. Zdaj dobijo vse naprintano na liste, v "dinozaverskih" časih smo imeli knjižice, kamor so bile vpisane zaključne ocene, seveda vse napisano na roke.




Prav luštno je listat takole nazaj in se spomniti določenih stvari. Še najbolj "živi" so spomini na osnovnošolske klopi. Na učiteljico iz prvega razreda, ki se je vozila v šolo z zelenim "ponijem"in imela oblečen zaščitni plašč, da ni bila umazana od krede ( in ko smo končali prvi razred, je šla  v penzijo), pa v drugem, ko nas je imela ena taka mila in prijazna gospa, v tretjem pa že ena bolj huda: je prišla in te zadaj v vrat uščipnila, če si delal neumnosti. V četrtem smo imel učiteljico, ki je v popoldanskem času hodila na dom razložiti snov učencem, ki so bili veliko bolani. Peti je bil preskok in razrednega v predmetni pouk, največjo "grozo" sem doživela pri slovenščini, ko sem dobila prvo trojko :-). Pa malico smo nosilo v razrede in tam pojedli, zalivali rože, ki so bile na zimovanju s čajem. Spomnim se novoletnih rajanj, ko smo imeli pokaži kaj znaš, punce smo prepevale pesmi Novih fosilov. Pa v osmem, ko smo šli z vlakom na morje, v Kačjak. Trije razredi in 2 spremljevalca...si lahko to predstavljate v teh časih??? Mislim, da smo 2x prespali in se imeli res lepo. V srednjo šolo sem šla edina iz naše šole in po prvem letniku, ko nas je ostalo 26 od začetnih 38 v razredu, smo se imeli res enkratno: izleti, ekskurzije, popoldanski pouk v drugem letniku, novoletni plesi s čisto tapravimi ansambli ( 1x smo imeli Don metony band, se jih spomnite z Dobro mrho?), proslave, partizanski mitingi. Pa maturantski izlet v Španijo, z avtobusom...
Pa je prišel čas za študij, za odhod od doma, študenski dom, nova prijateljstva, nove izkušnje, novi indeks...
Evo malo nostalgije na današnji dan, ko šolarji začnejo s počitnicami. Naj jim zaželim eno lepo, dolgo, vroče poletje, brez poškodb, nesreč. Naj se spočijejo in uživajo maksimalno!

8 komentarjev:

Simona pravi ...

hali, si ti iz mojih časov, kajne? Spomini so skorajda identični.

K pravi ...

Rotfl, znaš ti poskrbet za flešbeke :)

Hali pravi ...

Simona seveda najboljši letniki :-)

Vladuška pravi ...

To so bili časi, jupijej. Tuds sama imam zelo lepe spomine in vedno je bilo fajn hoditi v šolo, drugače je bilo kot danes. Si pa nas res s svojimi besedami čisto povrnila v dinozavrske čase, kot praviš :) Lepe počitnice vam želim. In maturanstka čestitka je zakon.

Suzana pravi ...

Res si nas popeljala v nostalgične čase! Ja, fajn je bilo in točno tako kot si opisala.
Skratka, uživajte zaslužene počitnice!

Čarobna hišica pravi ...

Tud jaz sem zaplavala kar nekaj desetletij nazaj ... in te dinozavrske knjižice kot jih imenuješ so bile zame zakon in so tud bile zakon ... Ne vem kaj danes sploh otrokom pomeni spričevalo??? ... Vsaj našim pobom težko dopoveš, da je spričevalo nekaj pomembnega ... ampak ko jih tako 9 let spremljaš se ne čudiš, da je njihov odnos do spričevala tak kot je ... Vse je samo instant znanje ... branje, pisanje ni pomembno sploh ... glavno, da jih učitelji predrgnejo čez goro učbenikov, kaj je otrokom ostali v glavi pa itak ni pomembno ... Ups ... mal me je pa zanesl ... pa nič zato ...

Creatissimo pravi ...

Lepo si me popeljala nazaj v tiste (lepe) čase :). To je bilo fajn in če se spomnim vseh karakterjev učiteljev, je bilo pa sploh zanimivo!

Renata pravi ...

Hja, mam glih take knjižice doma :-) Danes pa mora met hči fascikel z vložnimi mapami za tiste naprintane liste 'spričeval'. Brez veze :-)

Čestitka v obliki škatlice za 30 let

 Za mladeniča, ki se ukvarja s pridelavo industrijske konoplje, obnavlja staro hiško in  ima krasno psičko Brundo :-) Galerija meseca marca