torek, 26. avgust 2014

Čestitki s sončnicami

Sončnice so v polnem razcvetu, zato so bile moja inspiracija pri izdelavi dveh čestitk za dva avgustovska rojstna dneva.

Veliki cvetovi, obrnjeni k soncu, ponosno kažejo svojo lepoto ter vabijo naše poglede k občudovanju in lačne ptice k sladkanju z njihovimi semeni. Sončnica pa ni le cvetlica za vrt. Uporabna je tudi v druge namene, saj v številnih deželah uporabljajo njene liste za kajenje, cvetne popke za solate, cvetove za barvila in olje za kuhanje.

Severnoameriški Indijanci so sončnico uporabljali že od nekdaj. Jedli so semena, majhna zrna so mleli v moko, iz semen so izločali olje, ki so ga uporabljali za nego las, poleg tega pa so uporabljali semena, cvetne lističe in pelod za izdelavo ličil.
V Peruju so Azteki sončnico častili in njene zlate odlitke postavljali v svetišča, z rumenimi cvetovi pa so kronali princese.

V začetku 16. stoletja je sončnico spoznala tudi Evropa. Španski osvajalci so jo namreč kot darilo prinašali svojim domačim. V Rusijo pa je lepoto sončnice ponesel Peter Veliki. Danes skoraj ne najdemo vrta brez sončnice, prikrajšani pa niso niti tisti, ki vrta nimajo. Majhne sorte namreč čusovito uspevajo v velikih loncih in koritih.

(VIR)

Prva je tale, malce slabša fotografija, saj je bil uporabljen telefon v ta namen.



In ena s ptički ( ki se radi sladkajo s semeni) in ograjo.


Pogrešam sonce, danes ga je spet bolj malo. Hvala vsem za komentarje! 

8 komentarjev:

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Krasno. Obožujem sončnice, sploh pa tiste velike, ki se zibljejo v vetru na ozkih a močnih steblih, pa vedno se ti veliki cvetovi obračajo proti soncu - topla roža, tako kot tvoji voščilnici. čao

oldpunca pravi ...

Sončnice so res krasne rožice, tako kot tvoji voščilnici :-). Ptički in sončnice so zelo lepa zgodbica :-).

Ne-Ja pravi ...

O ja, sončnice.... sem jih preklela, ko sem iskala idejo za poročno voščilo - ma vseeno so čudovite in vsestransko uporabne rože. Na voščilnicah si jih upodobila v vsem svojem sijaju :) - pohvalno!

Martina pravi ...

Sviđaju mi se. A suncokret je vrlo lijep cvijet.I hvala za poučan tekst.
Lp, Martina

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Sončnice so res poseben cvet
tvoja voščilnica je čudovita
lp Tamara

Vladuška pravi ...

Soncnice so res krasne in mogocne ze z svojo ogromno pojavo. lepo si jih umestila na voscilnici. In hvala za tale zapis.

moi pravi ...

Sončnice so vedno dobrodošle, saj kar kličejo sonce, ki ga to poletje kar primanjkuje.

moi pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.

Čestitka v obliki škatlice za 30 let

 Za mladeniča, ki se ukvarja s pridelavo industrijske konoplje, obnavlja staro hiško in  ima krasno psičko Brundo :-) Galerija meseca marca